Med z pampelišek

13. května 2012 v 0:02 | Micha |  Dobrůtky
Po dlouhé době tu zase mám foto ukázku, jak něco kuchtím. Tentokrát to byl pampeliškový med. Nevybrala jsem si na to zrovna ideální dobu. Pořád jsem nebyla doma, až mi skoro všechny pampelišky odkvetly. Vlastně mě čekal docela šok, když jsem dorazila na zahradu a viděla všude jen bílé odkvetlé. Nebylo to však tak hrozné, jak to na první pohled vypadalo. Nakonec jsem našla dostatek.


Většinou dělám jen jednu dávku. Na tu je potřeba asi 200 pampelišek. Protože jsem ale chtěla zkusit trošku silnější chuť, natrhala jsem jich nakonec 260.


Když se takhle natrhají, je dobré se postarat o to, aby z nich vylezli všichni broučci a pavoučci. Vymáchala jsem je tedy ve vodě a nechala venku, aby se všichni pěkně vystěhovali ven.
Když jsem večer viděla, že už tam havěť není, dala jsem je všechny do hrnce a asi čtvrt hodiny nechala vařit(na 200 pampelišek je dobrý asi litr vody, já nechala litr i na těch 260). Pak jsem to přiklopila pokličkou a nechala stát do druhého dne do odpoledne.


Druhý den se pampelišky z vody přecedily. Pokud to cedíte přes cedník, je dobré je ještě vymačkat. Někteří lidé používají raději plátno, pak se zbytek vody z květů vymačká snadněji.


Do vody, která nám zbude, se přidá jedno kilo cukru krystal. Uvede se k varu, kde se cukr rozpustí. Asi po hodině a půl začne med trochu houstnout. To by měl člověk stát u něj a kontrolovat ho a občas zamíchat. Dobré je si vždy dát trochu na lžičku a počkat, až vychladne. Je pak lépe vidět, jak je řídký.


A tady ho mám už ve skleničkách. Zdá se být trochu tmavší, ale je to ideální.



Poznámka: Někteří přidávají pro lepší chuď i citron a pomeranč. Dá se tam kousek i s kůrou před prvním vařením. Kůra musí být ale omytá.
Poznámka dvě: Vařte opatrně. Vaření cukru není nic bezpečného. Pokud na sebe šplýchnete, nechá to šeredné jizvy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máte rádi přírodu?

Ano
Ne

Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 13. května 2012 v 7:05 | Reagovat

Tak to musím zkusit! Jsem totiž veliký milovník medu :D ale zkusím to až za rok, u nás na zahradě jich je rozkvetlých už jenom deset...
Díky za inspiraci ;)

2 Lukáš Lukáš | Web | 13. května 2012 v 8:04 | Reagovat

[1]: nejraději jím med od včel přímo z plastve a/nebo smichanej s makem

mimochodem ten pampeliškový med dělala mamka ale už hodně dávno...to bylo snad před více jak deseti lety.

3 Míša Míša | E-mail | Web | 13. května 2012 v 10:31 | Reagovat

[1]: Nebo se můžeš jít někam projít, třeba ještě na nějaké narazíš :)

[2]: U nás ho dělala dříve babička.

4 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 13. května 2012 v 14:38 | Reagovat

[3]: kdyby ještě nepršelo.... Přes týden zase bude hezky, ale já budu ve škole a kroužcích, tak to nebudu stíhat...

5 Lukáš Lukáš | Web | 13. května 2012 v 14:45 | Reagovat

[4]: ...tak ono je otázka co je pro koho hezky že? Třeba pro mě je pěkně teď když je venku celkem chladno nebo ještě lépe když včera pršelo. Každého věc no...

6 Babe Babe | Web | 13. května 2012 v 17:49 | Reagovat

Já minulé léto udělalo sedmikráskovej. Pořád chcu dělat pampeliškovej, ale nedokážu se k tomu vykopat.

7 Míša Míša | E-mail | Web | 13. května 2012 v 17:57 | Reagovat

[4]: Jasný :) Pěkně se věnuj škole a kroužkům ... Tak příští rok :)

[6]: Tak o něm jsem toho ještě ani moc neslyšela. :)

8 pavel pavel | Web | 14. května 2012 v 21:05 | Reagovat

Ještě po nějakých podívám udělám si med taky. :-)

9 Mišííí ♥ Mišííí ♥ | Web | 15. května 2012 v 17:19 | Reagovat

hustýýý ;-)  :-)  ;-)

10 pavel pavel | Web | 16. května 2012 v 17:30 | Reagovat

Tak jsem na nich byl, ale už jen 100 rozkvetlých, tak je udělám s půl kila cukrem. :-D

11 Míša Míša | E-mail | Web | 16. května 2012 v 17:38 | Reagovat

[10]: Tak aspoň něco :) Můžeš pak ještě napsat, jak se povedl a jak chutnal :)

12 pavel pavel | Web | 17. května 2012 v 23:29 | Reagovat

A díky za návod. :-)

13 joker joker | Web | 23. května 2012 v 17:58 | Reagovat

pěknej blog

14 nel-ly nel-ly | Web | 24. května 2012 v 23:37 | Reagovat

Teda, že se něco takového dělá, by mě nikdy nenapadlo. A patlat bych se s tím nechtěla... i když bych ochutnala ráda :-D to já vždycky, zajímalo by mě, jak rozdílnou chuť to má od normálního medu

15 Míša Míša | E-mail | Web | 25. května 2012 v 14:07 | Reagovat

[14]: Není to tak složité :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama