O tom, jak budu žít (jíst?) zdravěji ...

25. května 2012 v 23:24 | Micha |  Vegetariánství, veganství, raw a cvičení a
Nikdy bych neřekla, že budu psát o něčem takovém. Taky tu nečekejte žádné počítání kalorií ani propagování vegetariánství. Nechci zatím dělat nějaké kruté změny ... jen tak pozvolna to všechno přehodnotit. Hlavně si myslím, že jsem tak nějak nevědomě už začala. A není to, kvůli nějakému hubnutí (které by ovšem taky nebylo špatné), jen nechci být nemocná kvůli nekvalitní stravě a tak podobně.

První věc je asi alkohol. Nebudu tu psát, jak jsem alkohol nikdy nepila, nebo takové kraviny. Důležité je, že nepovažuju alkohol za něco, bez čeho se neobejde zábava. Je to pro mě už vlastně něco zbytečného. V poslední době jsem se přistihla, že se mi ani nechce vypít sklenička vína, která mi je náhodně nabídnuta. Takže si myslím, že se bez alkoholu, po kterém je člověku akorát zle a odpravuje si jím mozkové buňky, obejdu.

Co se dál týká pití. Celý život jsem pila hlavně vodu. S tím přestávat nehodlám. Jen potřebuju začít pít více. Jsem totiž schopná vypít litr vody za den a nemám žádný pocit žízně. Ne jednou se mi povedlo si na nějaké pití vzpomenout až večer při zalehnutí do postele. Můj pitný režim doplňuje jenom občas šťáva. Na začátku školního roku jsem si na kolej jednu přivezla a ještě stále tu je. A pak zelený čaj. Ten mám ráda. Ne nějaký pytlíčkový, ale takový ten z lístků. Dříve jsem pila i hodně mléka, ale teď ho docela omezuji.
Takže, pít budu vodu, možná občas džus.

V jídle mám prazvláštní systém celý život. Já nejím kde co. A hlavně mi dělají problémy některé kombinace jídel. Salát s hráškem je pro mě už třeba nepoživatelný, natož s kukuřicí. Zelenina a ovoce se dají jíst jen nezpracované (neupravené). Až na špenát, křížaly, lilek, cuketu a meruňkový kompot. Takže polévky beru přes cedník a z číny vyndávám pórek. Není to o vybíravosti, nebo že jsem mlsná, některé věci se požívat prostě nedají vůbec a některé v kombinaci s něčím. Zvedá se mi žaludek, když vidím, jak někdo strčí do pusy bramboru, maso a než to spolkne, polije to čajem ... nebo také kakao zamíchané v krupicové kaši, brrr :( Ale to zase odbíhám k tématu, které tu už někde bylo probíráno. Jen jsem tím chtěla ukázat, že ve skutečnosti už neexistuje moc věcí, které můžu z jídelníčku vyškrtnout. Jinak by mi brzy hrozila smrt hlady. Přece je se ale něco najde.

Určitě je potřeba omezit cukry. (Až na pampeliškový med.) Je pravda, že až tak nesladím, ale něčemu se vyhnout můžu. Dříve jsem si vozila na kolej několik sušenek z domu, které mi po škole přišly k chuti. Dnes si kupuju müsli tyčky, které tolik cukru nemají (študovala jsem dokonce etiketu) a ještě si je dávám místo svačiny, nebo snídaně.
Také hodně solím, s tím taky musím něco udělat.
Na začátku kolejního života jsem taky hodně jedla/pila instantní polévky. Ale to mě pozvolna přestalo lákat. A to je dobře, protože v nich nic zdravého není.
Horší to bude s konzervami. V posledních pár týdnech jsem si zvykla, že je to moje hlavní jídlo, protože odmítám dát padesátku za blivajs z menzy. Hranolky se tam například podobají více špagetám. Poslední kapkou však pro mě bylo, když mi do obyčejného guláše (který tak nevypadal, ani nechutnal, jen tak mimochodem) nacpali houby, na které mám alergii. Takže to jsou vyhozené peníze oknem. Takže teď si za tu padesátku koupím vepřovou konzervu, kterou mám na šest jídel a přikusuju k tomu rohlíky. V tomhle asi bude zádrhel. Už jsem si na to zvykla.
Chci začít jíst spoustu ovoce a přejít na tmavé pečivo. V létě to nebude žádný problém, třeba takových rajčat doma máme, že by to vystačilo pro celou armádu, ale uvidíme jak v dalších měsících.

Začínám si zvykat třeba na kus kus. Dříve jsem ho nemohla ani vidět. Pak jsem zjistila, že přiměřená dávka kečupu jeho chuť docela potlačí. Minulý týden se mi ale ztratil doma kečup, tak jsem si dala kus kus samotný a všimla jsem si, že mi už dokonce chutná. Myslím si, že v budoucnu to bude jedno z mých hlavních jídel. Nerada to přiznávám, ale nic moc vařit neumím.

Maso je kapitola sama o sobě. Jím jen kuřecí a občas vepřové (díky konzervám tedy teď už více než občas). Takže tady asi nic měnit nemůžu. Maso je totiž velice důležité. Znám spoustu lidí, kteří nejí třeba vepřové ani hovězí, a už mají problémy s krví. To je ten důvod, proč ho ani v budoucnu nebudu moct vyřadit. Nehodlám obětovat své zdraví. Salámy ani uzeniny jsem nikdy nijak extra nejedla, takže tam taky nechci dělat nějaké změny. Ze salámů jím jen křemešník, ale jen tak jednou za půl roku si koupím dvě tři šišky. Někdy, když mám opravdu hlad, sním i kousek šunky. Ze sýrů jím zase jen korbačíky, nic víc.

V blízké době budoucí si ale budu muset dát asi dva týdny jen se zeleninou a ovocem, už se na to těším.

Takže na závěr shrnutí. Budu jíst více ovoce, pít více vody, vyměním pečivo, nebudu jíst konzervy a omezím cukry a podobné.
A proč se s tím tak složitě vypisuju? Zkrátka proto, že chci mít někde pěkně napsané, jak jsem si to hezky naplánovala. Pak se sem budu moct chodit koukat a říkat si, zda to takhle zvládnu, nebo ne.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máte rádi přírodu?

Ano
Ne

Komentáře

1 Lukáš Lukáš | Web | 26. května 2012 v 10:35 | Reagovat

Zdravím Míšo. Tak v prvé řadě...polévat maso s bramborami čajem si opravdu nedovedu představit ani já... :) )

Ale zbytečně si to podle mého názoru děláš složité. Mimochodem já třeba mám rád šopský nebo také řecký salát (v tom moc rozdilu není) :) )

2 Míša Míša | E-mail | Web | 26. května 2012 v 10:42 | Reagovat

[1]: Dělá to spousta lidí.
Jó, na to jsem úplně zapomněla, že mám ráda i balkánské sýry. Šopák přes léto děláme taky. Máme přes léto spousty rajčat, okurek a podobných.
Není to tak, že do řeckého se nacpou i olivy a jiné příšernosti?  A šopský je jen takový obyčejný? Ale třeba je to to samé.
Jinak, řecký kuchyně je sama o sobě skvělá. Takže i jejich sýry :)

3 ... ... | 26. května 2012 v 11:25 | Reagovat

Huhl... Tobě bych nechtěl vařit :D
Btw. Instantní polévky (zvlášť tíínskéé) - první semestr je žere ve velkém snad každý :D

4 Lukáš Lukáš | Web | 26. května 2012 v 12:28 | Reagovat

[2]: ano dávají se do toho i olivy a je tam více oleje (ale já vždycky v restauraci říkám, že olej tam nechci). Balkánský sýr mám hodně rád. Ale taky i nivu.

Šopský a řecký salát je v podstatě to stejné (jsou tam minimální rozdíly).

5 Míša Míša | E-mail | Web | 26. května 2012 v 16:57 | Reagovat

[3]: I když se to zdá, ono to není tak hrozné. Nemusí se mi nikdo vyvařovat s něčím extra, jsem nadšená, když mi někdo ukuchtí špenát, nebo vajíčko :)
No, a ve výjimečným případech zabere, když mi někdo řekne u jídla, co jsem nikdy nejedla, že je to úplně něco jiného ... tímhle nedopatřením jsem snědla chobotnici a bažanta :)

No, tak tady zase neznám nikoho jiného :)

[4]: Já rači obyčejný.

6 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 26. května 2012 v 17:24 | Reagovat

[1]: Taky holduju všelijakým salátům - hlavně šopským :)

A Míšo, ryby nejíš?

7 Míša Míša | E-mail | Web | 26. května 2012 v 17:30 | Reagovat

[6]: Kdybych měla vybrat nějaké jídlo, které pro mě úplně nejhorší, tak to jsou právě ryby. Když jsem byla mladší, jedla jsem aspoň makrely, pak takové ty malé z konzerv a pastu. Ale teď už ani náhodou O:-)

8 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 26. května 2012 v 17:45 | Reagovat

[7]: No jo, ale když cheš zdravě jíst, potřebuješ zařadit do jídelníčku i ryby. Mě nejvíc chutná losos...

9 Míša Míša | E-mail | Web | 26. května 2012 v 17:54 | Reagovat

[8]: Což o to, já bych je jedla. Jen moje tělo by si mohlo myslet, že se dobrovolně stávám bulimičkou :)

10 Lukáš Lukáš | Web | 26. května 2012 v 21:21 | Reagovat

[7]: ryby nemám rád protože jsou tam kosti...proto ani na vánoce nemám kapra ale filé :)

[8]: existují i možnosti jak to obejít...ryby různě upravené tak aby to člověku lépe chutnalo...pravda no.

11 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 27. května 2012 v 13:30 | Reagovat

[10]: tak si ji pořádně vykosti :)

12 Lukáš Lukáš | Web | 27. května 2012 v 13:54 | Reagovat

[11]: to bohužel neumím...já třeba na vánoce někdy měl krabí maso či existuje nějaká ještě jiná náhražka ryby než jen klasické filé...nevím jak se to jmenuje.

13 pavel pavel | Web | 28. května 2012 v 12:18 | Reagovat

Místo vepřové kupuj raději drůbeží a neboj se improvizovat. Dá se jíst všechno, třeba kopřivy jako špenát které mám zrovna k obědu.

14 Míša Míša | E-mail | Web | 28. května 2012 v 13:33 | Reagovat

[13]: Právě že se bojím přestat jíst vepřové úplně, protože znám více lidí, co pak mají problémy s krví. Já nad těmi různými bylinkami dumám furt, ale nejsem si tam tak jistá, co se dá jak jíst. Ještě uvidím, díky za radu :)

15 Lukáš Lukáš | Web | 28. května 2012 v 20:55 | Reagovat

[14]: ...to zas já jím normálně to co mně chutná...samozřejmě nesmí si to přehánět ale jinak jím to co mně chutná no :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama