Teď? Každý den bez - Aneb oběd snadno a rychle

30. května 2012 v 14:00 | Micha |  Dobrůtky
Právě teď nám všude venku kvete veliká spousta bezu. To je rostlinka, ze které se dá ukuchtit kde co. Spousta lidí z něj tak dělá například víno, nebo sirup ... jiní ho obalují a dávají si ho k obědu. Tak proč se k nim nepřidat? Bez si dělám každý rok. Když jsem byla maličká, naučila mě to babička. Je to jednoduché a pro rychlý oběd ideální.

Natrháte si pár květů bezu na co nejčistším místě. (Jsou experti, co to trhají u silnic.) Donesete si je domů a propláchnete, aby z toho utekli případní broučkové a zredukoval se trochu pyl. (Někteří doporučují květy spařit. Pak tam ale asi moc dobrých látek nezbude. Jako alergik jsem se toho vždy bála, ale letos jsem si zkusila nevzít prášek a ani květy nespařovat. Nesledovala jsem na sobě ale ani tak žádné projevy alergií. Ne že bych to ale chtěla takhle doporučit všem alergikům.)
Bez necháme okapat a zatím si uděláme těstíčko. Jde o normální trojobal. Mouka, strouhanka a vejce s mlékem.
Chytneme květy za stonek a dáme do těstíčka. Snažíme se, aby bylo na celém květu. Pak to dáme smažit na pánvičku na již rozpálený olej. Když se nám první strana obalí, ostříháme přebývající stonky, za které jsme bez nejprve drželi, a obrátíme. Jedna strana se smaží cca. tři minuty.

Toto je ta nejčastější verze. Existují i jiné. Pokud milujete sýr, můžete ho nastrouhaný přidat i do těstíčka. Pak celý bez dostává úplně jinou chuť. Jestli ale máte raději sladké, můžete si do těstíčka přidat místo sýru skořici a trochu práškového cukru.

Pokud vám zachutná, můžete každý den zkoušet nějaký jiný způsob. Určitě si každý dokáže vymyslet svůj recept, aby co nejvíce potěšil své chuťové buňky.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máte rádi přírodu?

Ano
Ne

Komentáře

1 Lukáš Lukáš | Web | 30. května 2012 v 14:29 | Reagovat

Zdravím. Nechci nikomu kazit chuť jako ale...když jsem kdysi dávno toto jídlo (smažený bez) měl, upřímně nechutnalo mně to. Ale jako řízek to vypadá zajímavě no. :-)

2 Lilly Lilly | 30. května 2012 v 14:42 | Reagovat

Zdar, tohle mi přišlo a je to docela sranda. Nějakým
způsobem to dost dobře funguje. Upozorňuji, že je
opravdu nutné přesně dodržet postup, jinak to ztrácí
smysl. Tak nad tím moc nepřemýšlej a napiš, co tě hned
napadne. Čti pomalu
a skutečně to udělej. Nepodváděj, nebo to nevyjde a ty si
budeš přát "Kéž
bych nepodváděl!"...
Hra ti zabere 3 minuty, budeš nadšen! Moje přání se
splnilo po 10 minutách, tvoje snad taky?? To se uvidí,
ale určitě nepodváděj!
Hra má veselý výsledek, nečti dopředu, ale pěkně po
pořádku. Netrvá to ani 3 minuty. Zkusit to stojí za
to, ne? Nejprve si vezmi papír a tužku. Až budeš
hledat jména, vezmi lidi, které znáš a jednej podle
svého instinktu! Postupuj vždy jen po jednom řádku,
jinak tu hru zničíš!!
O.K., tak tedy...:
1. Nejprve napiš pod sebe řadu čísel od 1 do 11
2. Potom k číslu 1 a2 napiš oblíbené číslo
3. Vedle 3 a7 napiš jména dvou osob druhého pohlaví
4. Nedívej se na konec, jinak to vyjde špatně!!
5. Napiš nějaké jméno (přátelé nebo rodina) vedle čísel
4, 5 a6
6. Napiš čtyři názvy písní k číslům 8, 9, 10 a11
7. Anakonec si něco přej! (To nikam nepiš - to musíš
udržet.. Nejlépe v
hlavě...)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Zde je řešení hry:
A: Musíš o téhle hře vyprávět tolika lidem, kolik máš
napsáno na místě č. 2!
B: Osoba na místě 3 je ta, kterou miluješ
C: Osobu na sedmém místě máš rád, ale nikdy s ní
nebudeš moci být...
D: Osobu na místě 4 máš nejraději
E: Osoba na místě 5 tě velmi dobře zná
F: Číslo 6 přináší štěstí
G: Písnička na místě 8 má souvislost s osobou na místě 3
H: Titul na 9. místě je píseň pro osobu č. 7
I: Píseň na místě 10 je ta, která nejvíce vypovídá o
tvém charakteru
J: A na 11. místě je píseň, která vyjadřuje tvůj
životní pocit
K: Pošli tuhle hru 10 lidem do 1 hodiny. Když to
uděláš, splní se ti tvé přání - když ne, stane se
opak!

3 pavel pavel | Web | 30. května 2012 v 20:44 | Reagovat

Taky jsem ho kdysi snažil a chystám se na něj. :-D

4 pavel pavel | Web | 30. května 2012 v 20:45 | Reagovat

smažil :-D

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. května 2012 v 13:23 | Reagovat

A recept na víno nemáš?

6 Míša Míša | E-mail | Web | 31. května 2012 v 13:42 | Reagovat

[1]: Každý jsme jiný.

[3]: Tak dobrou chuť :)

[5]: Někde tu recept mít budu, podívám se ...

7 Lilly Lilly | E-mail | Web | 31. května 2012 v 13:58 | Reagovat

Baza je fakt výnimočná. Či už vo forme čaju, alebo sirupu. Mám rada obidva spôsoby.
Pekný článok :)

8 Míša Míša | E-mail | Web | 31. května 2012 v 14:15 | Reagovat

Tak tedy víno z bezových květů:
Asi 10 květů bezu, 4l vody, 1kg cukru, 2 citróny a vinné kvasinky

1 kg cukru se svaří ve 4l vody. Touto vodou přelijeme květy, ze kterých před tím odstřihneme všechny větší stopky. Do toho dáme citróny, které jsou nakrájené na kolečka. Dobré je i s kůrou, ale to musí být dobře omyté. A přidat vinné kvasinky.
Pak se to nechá kvasit týden  hadičkou. Přecedí se to a nechá kvasit už samotné v nádobě s kvasnou zátkou.

Bezová šťáva:
8l vody se převaří s 1kg cukru a nechá vychladnout. Poté se do toho přidají nakrájené 4 citróny a 12 květů bezu. Nechá se to kvasit sedm dní. Skladuje se v chladu.
Bezová šťáva 2:
17 květů, 2 citróny, 3kg cukru, 2l vody.
Voda se svaří a nechá vychladnout. Nalije se na nakrájené citróny a květy bezu a 24 hodin nechá louhovat.Přecedí se přes plátno a přidají se 3 kg cukru.

9 Míša Míša | E-mail | Web | 31. května 2012 v 14:16 | Reagovat

[7]: Z květů i z bezinek se toho nechá udělat vážně hodně. Dokonce tu mám recept na pleťovou masku z květů bezu :)

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. května 2012 v 15:30 | Reagovat

O léčivých účincích černého bezu viz http://tlustjoch.blog.cz/1205/c45

11 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 31. května 2012 v 21:14 | Reagovat

Já z něj předminulý rok měla sirup. Docela mi chutnal :)
zkusím, jestli mi budou chutnat i tohle.

12 Zdebra Zdebra | Web | 6. června 2012 v 16:31 | Reagovat

To vypadá zajímavě. Někdy bych to mohla zkusit.

13 Nikolas Nikolas | Web | 6. června 2012 v 16:43 | Reagovat

Bezovou šťávu miluju, je to vzpomínka na dětství - říkáme jí bezinková :)
Ten recept vypadá dobře, asi to vyzkouším. I když si vůbec nedokážu představit, jak to chutná. :)

14 Míša Míša | E-mail | Web | 6. června 2012 v 18:11 | Reagovat

[13]: Určitě zkus.
mimochodem, bezinková šťáva je něco jiného :)

15 Bonnie Melone Bonnie Melone | Web | 18. června 2012 v 11:56 | Reagovat

Od pohledu se to nezdá, ale je to fakt mňamka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama