Jíst, či nejíst maso?

5. ledna 2013 v 19:28 | Micha K. |  Vegetariánství, veganství, raw a cvičení a

V poslední době si začínám všímat podivné věci. Znenadání se na spoustě blozích dočítám o tom, jak se jejich autoři stávají vegetariáni, nebo jimi jsou. (např. lumenn.blog.cz ; taradorizp.blog.cz )

Nejprve mě to jen překvapovalo a trochu zneklidňovalo, přeci jen jsem pro vegetariánství nikdy nebyla. Na druhou stranu jsem vlastně nikdy neměla argumenty proti a tak jsem se nepřidávala ani na jednu stranu. Tedy ani k vegetariánům, ani k těm téměř fanatickým pojídačům masa.
Někdy jsou k smíchu argumenty obou stran. Někteří vegetariáni řvou, že jsme od přirozenosti býložravci, druhá strana řve, že jsme masožravci. A obě strany poukazují na náš chrup. Ten chrup si prohlídněte dobře, jsme totiž všežravci a jedení zrní je pro nás totéž, jako jedení masa.

Jak jsem na tom s masem já? Už v několika starších článcích se o tom zmiňuji. V mém jídelníčku má místo jen kuřecí a občas vepřové. Byla jsem totiž svědkem toho, jak vyloučení červeného masa ze stravy nepřineslo kamarádce a její sestře nic dobrého, spíše naopak. Takže tak jednou, dvakrát za měsíc si dám i vepřové. A upřímně, moje nejoblíbenější jídlo je gyros, bez něhož si to čas od času ani nedokážu představit.

Proč že nejím masa jiná? Protože mi prostě nechutnají. Skopové, jehněčí a hovězí mám spojené s jednou dovolenou, kdy nic jiného k jídlu nebylo a byl to vážně humus, který se nedal pozřít. Nechutná mi ani králík. Ale tohle všechno je nic k tomu, jaký odpor cítím k rybám a krůtě. To nemůžu ani cítit. Bohužel se nedostatek ryb, které zjišťují jód, ne moc dobře odráží na mé štítné žláze, takže teď žiju v přesvědčení, že ryby jíst budu. A jsem na dobré cestě. Někdy v prvním prosincovém týdnu jsem snědla kousek makrely.

Takhle nějak se tluču životem. Masožravec, který si říká, že kuřata na farmách nijak moc netrpí a není přeci veliká tragédie, když je jím. A s tímhle rozpoložením kliknu na jeden odkaz na facebooku. To, co jsem viděla, už asi nikdy z hlavy nedostanu. Viděli jste někdy, jak to vypadá na asijských kuřecích velkofarmách? Tohle je nic v porovnání s tím, jak umírají prasata. A pokud mi bylo do teď jedno, že jsou nadopované hormony a antibiotiky, při jakékoliv další konzumaci mi nebude jedno, jak tohle kuře umřelo.
V první chvíli jsem byla ráda, že co jsem teď nějakou dobu na koleji, nemám tu maso žádné. Vím, že asi jen tak z ničeho nic nemůžu skončit s masem úplně. O vegetariánství nic nevím. Kromě toho mám zdravotní "problémy" z pochybného jídelníčku už teď a nevím co s tím dělat. Pokud se mi dnes stává, že během týdne několikrát málem omdlím, pochybuju, že by mi pomohlo ještě vynechání masa. A tak prostě vůbec nevím, co mám dělat. Až příště uvidím maso, nejspíš se mi udělá špatně. Kdybych se naučila vážně jíst ryby, bylo by to k nim nefér. Viděli jste je někdy, jak se chuděry mrskají na břehu?
No nic vážení, jdu si hledat recepty na pohanku a cizrnu a přemýšlet o tom, jak doma vysvětlím, že svoji spotřebu masa hodlám co nejvíce zmenšit.

Pokud byste rádi viděli, o jakém videu mluvím, klikněte na obrázek.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Máte rádi přírodu?

Ano
Ne

Komentáře

1 Doma Doma | Web | 5. ledna 2013 v 20:54 | Reagovat

Někde jsem slyšela, že vegetarián vtznikl v pravěku a znamenalo to špatný lovec :D :D :D.

2 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 6. ledna 2013 v 10:03 | Reagovat

[1]:
Nejhorší věc pro vegetariána:
Být pohřben do MASOVÉHO hrobu.

3 Harrogath Harrogath | Web | 6. ledna 2013 v 10:45 | Reagovat

To video, to video, myslím, že začnu kupovat jen maso z biofarem, kde vím, že ty zvířata neměly tak odporný život, jako v tomhle videu, sama jím jen kuřecí, popřípadě krutí a vepřové jen z donucení, ostatní masa vůbec a přesně po shlédnutí tohoto si raději dám sóju!

4 Nailine Nailine | Web | 6. ledna 2013 v 10:58 | Reagovat

Video si raději nepouštím. Stačí vidět ten obrázek, který se ukazuje. Už to mi nahání husí kůži.. Ono když už tu o tom píšeš, o těch farmách, hrůza.. Když jsem doma, dokonce mi vadí i (jak bych to popsala) zápach (to asi není to správné slovo, ale nemůžu jinak), který jde z vaření. Vadí mi, když máma peče maso v troubě nebo vaří na kamnech. Už z toho, že to cítím je mi špatně. Natož kdybych musela jít koupit maso do řeznictví. Ten zápach tam, to by byla moje smrt.. Jinak velmi pěkný článek.

5 Lukáš Přibyl, bůh války Lukáš Přibyl, bůh války | 6. ledna 2013 v 12:05 | Reagovat

Zdravím. Podle mého názoru by rozvrh jídelníčku neměl být omezován pouze jedním směrem. Jinými slovy tělo by mělo dostávat od každého něco. Ale ne moc, protože (jak se správně říká)...všeho moc škodí.

6 Míša Míša | E-mail | Web | 6. ledna 2013 v 12:44 | Reagovat

[1]: To by v dnešní době musela být většina světa. Nebo aspoň toho civilizovaného. No řekni, kdo dneska ještě dokáže lovit? :) Věřím tomu, že to z toho klidně vzniknout mohlo.

[3]: I když jsem do teď viděla tolik videí z jatek, žádné mě tak nezasáhlo. Mimochodem, víš že na internetu je strašně moc článků, zaměřených proti sóje? Dala bych si na to pozor. Jen je pak otázka, čím to maso tedy nahradit ...

[4]: No, proto jsem ten obrázek dala docela maličký, aby to nebylo tak drastické.
Já se zase syrového masa nedotknu (kromě bílých klobás, kde to zachraňuje to střívko) a zápach mi vadí jen pokud se doma dělají kuřata, nebo ze zmíněných ryb a krůt. Nezávidím Ti, jestli doma mamka dělá maso nějak často :) Hodně síly.

[5]: To je dobrý názor.

7 Harrogath Harrogath | Web | 6. ledna 2013 v 13:19 | Reagovat

[6]: Ano, poslední dobou vidím hodně článku o škodlivosti sójy, ale ještě nebyl čas, pořádně je pročíst, tak třeba bulgur nebo různé luštěninové karbanátky jsou taky dobrou změnou. :-)

8 taradorizp taradorizp | E-mail | Web | 6. ledna 2013 v 16:41 | Reagovat

Tak když už jsem tu zmíněná, tak se vyjádřím :)))

Já maso přestala jíst, když mi bylo 14. Doba, kdy jsem několikrát denně omdlívala, bylo mi furt špatně...

Omdlívání jsem vyřešila kafem. :-D Jinak, ono se dá vegetariánství dělat stejně tak dobře, jako špatně (ale to platí i o "masožroucké" stravě).

Já místo masa jím maso sójové. (Ne nějak často, takže neřeším, jestli je škodlivé nebo ne - ale nemyslím si to). Luštěniny, špenát atd. mám ráda (doporučeno z více zdrojů), takže nemám pocit, že bych nějak strádala a i po zdravotní stránce se cítím lépe...

Dokonce jsem to řešila i se dvěma studovanýma lidma, kteří vegetariáni nejsou a v pohodě. Když jsem jim řekla, co jím, tak říkali, že tělu nic nechybí.

Jako takhle bych to řekla. Za zkoušku nic nedáš a maso kdykoliv můžeš zase zařadit do jídelníčku. Je spousty lidí, kterým tenhle životní styl nesedí, ale pak jich je zase dost, kterým pomohl.

[2]: :-D  :-D  :-D To je skutečně hrozná představa. :-D  :-D  :-D

9 Míša Míša | E-mail | Web | 6. ledna 2013 v 17:20 | Reagovat

[7]: Bulgur? Ani nevím, co to je :) No, patřím mezi kategorii lidí, kterým škodí nejvíce, tak ne musím poptat doktorů a uvidím :)

[8]: Jsem ráda, že se vyjadřuješ.
Na pití kafe mě moc neužije (a hlavně na mě neúčinkuje), ale už dnes mám po ruce pořád cukr, kterým se zachraňuju, takže by snad pomohl, kdyby se mi dělalo častěji špatně kvůli nejedení masa. No a kafe můžu zkusit stejně :)
Při každé stravě se dá jíst špatně, to nepochybuji. Špenát mám ráda a luštěniny taky ...začala mi moc chutnat cizrnová polévka a miluju všechny ty naklíčené věci. K tomu se ještě chystám na pohanku, až přijedu domů, takže jak Tvůj komentář čtu, nemuselo by to se mnou být pak nějak špatné. Díky. Nejspíš to vážně zkusím a uvidím :)

10 Lady Rovena Lady Rovena | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 0:04 | Reagovat

[6]: přesně tak...sóju nebrat...pokud nechceš mít děti, tak si ji vesele papej :-)

Já jím kuřecí, ryby a sem tam prasátko. Toho králíka, ale bez olověných barviček bych si ráda dala :o) Hovězí nemusím od té doby co jsem byla těhotná. I když tatarák bych si i dala, ale nevím co by to se mnou udělalo. Tu těhotenskou hovězí polévku jsem nakonec nesnědla...nešlo to :o)

Jinak pokud budete chtít být vegetariány  z toho důvodu jak se lidé chovají ke zvířatům na farmách, tak raději už buďte vegany...tedy těmi co nejedí žádné živočišné produkty (mléko, vejce apod.) To mléko taky není ze vzduchu a vejce se také musí nějak stvořit :o)

Tož dobrou chuť 8-)

11 Míša Míša | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 0:21 | Reagovat

[10]: Tak vajíčka mám třeba naše. Jen jsem závislá na tvarohu :(
Každopádně teď se mi z pohledu na maso dělá špatně, takže tak či tak si dám nějakou pauzu

12 Malleus Malleus | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 0:36 | Reagovat

Opět děkuji za podnět k zamyšlení. Začal jsem zde psát komentář, pak jsem se však rozepsal v článek.

13 Lúmenn Lúmenn | Web | 8. ledna 2013 v 17:58 | Reagovat

Video jsem taky viděla, je to hrůza, ale viděla jsem ho naštěstí až potom, co jsem přestala jíst maso a tak jsem si při pohledu na něj řekla takové velké "uff, na tomhle já se nepodílím, jsem dobrá". Je fakt, že jím mléko a vejce a to taky není úplně fajn, ale což, nemůžeme být všichni dokonalí a třeba k tomu časem také dojdu:) Držím palce ve zbavování se závislosti na mase, dříve lidé jedli maso třeba jen v neděli a taky žili:)

14 Míša Míša | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 17:05 | Reagovat

[13]: Díky :) A s tím masem v neděli máš pravdu. Škoda, že se to dochovalo jen v dnešním křesťanském pojetí půstu. Tedy čtyřiceti denní půst u křesťanů má dnes podobu takovou, že maso, mléko a další podobné věci mohou jen v neděli. Taky nikdo z nich netrpí :)

15 Kerria Kerria | Web | 9. ledna 2013 v 18:44 | Reagovat

Jsem "masorád". Vegetariánem bych se asi stát nemohla z jednoho důvodu: Naše zahrádka nás všechny neuživí a zelenina v obchodech je bez chuti (holt jí při dozrávání chybělo sluníčko). Ostatně mražené maso taky. Nedivím se, že ti nechutnají ryby. Já mám ryby ráda, ale ty kupovaný se nedají žrát. Občas manžel v hospodě domluví s nějakým rybářem výměnný obchod: králíka za ryby. Králičí maso je nasládlé, nejlepší je ho zkombinovat s něčím aromatickým (česnek, houby... ). Zítra budu zkoušet králíka dušeného v kapustě.

16 Luz Luz | 10. ledna 2013 v 9:24 | Reagovat

Je mi jedno, jestli ostatní jsou vegetariáni nebo všežravci, je to jejich volba, vadí mi jen, když jedni druhým mají potřebu vnucovat to svoje.
Nechápu, že si někdo myslí, že musí mít maso každý den, to přece vůbec není potřeba. Já ho mívám 1-2 krát za týden, někdy je to méně často.
Jsem zvyklá taky hlavně na kuřecí a vepřové (ale jen to ne moc tučné). Hovězí jsem neměla ráda kvůli špatné zkušenosti ze školních jídelen. Až teprve, když jsem žila v Salvadoru, mi začalo chutnat. Tam se moc nejí vepřo, naopak obvyklejší je hovězí a taky je mnohem chutnější než v Česku. Psala jsi o problémech s krví v souvislosi s nejedením červeného masa - dočetla jsem se, že právě hovězí je na to zdravější než vepřové. Obsahuje dost železa a vitamín B.
Co ale považuju za absolutně největší nechutnost, je pojídání jakýchkoli vnitřností. x_x kam se na to hrabe obyčejné maso.

17 Luz Luz | 10. ledna 2013 v 9:30 | Reagovat

[14]: Na mléčné výrobky se půst v tradičním katolickém nebo i obecně křesťanském pojetí nevztahuje.
Ale myšlenka postní doby spočívá v odřeknutí si něčeho, co máme rádi, takže myslím, že to by si měl každý zvážit sám podle sebe. Kdyby šlo jen o to maso, tak by to nemělo žádný smysl u těch, kterým maso nechutná.

18 Míša Míša | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 11:06 | Reagovat

[15]: Tak ať se povede :) U nás se králíci jedli zřídka ... teda vždy jen ti, co jsme si vykrmili. Takže jsem na ně nikdy nebyla zvyklá a už jaké malou mě nijak zvlášť neuchvátili :) Ale věřím tomu, že pokud tomu někdo opravdu rozumí, dokáže ho uvařit výborně.

[16]: Díky za informaci o tom hovězím. Mě taky odnaučili naše jídelny. Věřím tomu, že s jinou kulturou se člověk naučí jiným zvykům i v oblasti jídla. My odborníci na hovězí prostě nebudeme :) Pokud se podívám na dobu před tímhle videem, vnitřnosti zrovna nejsou to, k čemu bych měla někdy nějak extra odpor. Vepřová jádra na všechny způsoby jsem milovala od malička, stejně tak jako kuřecí srdíčka, ledvinky i játra v polévce. No uvidím ještě, jak to bude teď. Mozeček bych asi nesnědla nikdy ...

[17]: Já se nedávno na více stránkách dočetla, že ano :) S tím odepřením máš pravdu. Ať už je to čokoláda, alkohol, nebo diskotéky. Pěkná myšlenka.

19 Pazzo Pazzo | Web | 15. ledna 2013 v 17:28 | Reagovat

Poslední dobou mi maso moc nechutná. Přemýšlím nad tím, jestli mi nebude líp bez něj... třeba se to tak fakt vyvine :) No, uvidím ;)

20 Strange Strange | Web | 19. ledna 2013 v 11:01 | Reagovat

Konečně normální názor na tohle téma.

21 Kiki Kiki | 19. února 2013 v 9:41 | Reagovat

Ahoj, jsem vegetarián několik let, můj přítel taky, ale jsme takoví skorovegani- zvláštní, že u mě automaticky se skončením pojídání masa začala přecházet i chuť na mléko a mléčné výrobky...Jinak to video z čínské kuřecí farmy? Tady je jedno odněkud z Rakouska myslím a je to to samé:
http://www.youtube.com/watch?v=RV-rO2-Rwz4
a tady o kravách na mléko:
http://vimeo.com/29896592

22 Václav Kostelný Václav Kostelný | E-mail | 18. března 2013 v 15:32 | Reagovat

Na internetu se dají najít vědecké články pro a proti vegetariánství. Někdo tvrdí, že jsme všežravci a někdo, že býložravci – pojďme se na to všechno vykašlat – to nikam nevede. Zapojme zdraví, selský rozum a odlepme svoji pseudomoudrost od papíru a pojďme do reality:
Když si zajedete třeba na Kršnův Dvůr, nebo zavítáte mezi buddhisty apod., tak zjistíte, že to jsou lidé čiperní a zdraví a jsou vegetariáni třeba 50let = jde to a v pohodě a neumřete, že vám budou chybět, kdo ví jaké hlouposti (bílkoviny, B12 atd.) Důležité je, že jde zmírnit utrpení cítících bytostí, které už takhle dost trpí, jen tím, že tu jsou s námi – proč toto utrpení ještě vědomě zvyšovat, když je evidentní, že s tím můžeme něco udělat bez jakéhokoliv rizika pro naše zdraví?

23 Míša Míša | E-mail | Web | 19. března 2013 v 0:04 | Reagovat

[21]: Tak mě na mléko chuť mám stále stejně, jen se k němu dostanu jednou za týden. Jogurty ale jím. Teď je to moje nejmilejší snídaně - jogurt od Holandie, ovesné vločky a rozinky :)
A o tom, že se tohle děje dokonce V SOUSEDNÍ VESNICI (+ další krutější způsoby) jsem se dozvěděla asi tři dny po napsání článku, jen se to tu už asi nedá psát ...

[22]: Upřímně, po větě se selským rozumem jsem čekala opačně laděný komentář. Je pravda, že ve spoustě náboženských směrů jsou opravdu vyšší duchovní často vegetariány. Zda vegany, to nevím, ale pokud je někdo vegetarián a ne vegan, ani bílkoviny a B12 mu chybět budou jen těžko. Vždy to chce se zaměřit na jedince. Každému škodí něco jiného. Často připomínám svoji kamarádku, která měla problémy jen po vyřazení červeného masa, na druhou stranu existují lidé, co  jsou vegan desítky let a po zdravotní stránce jsou v pohodě ...

24 Václav Kostelný Václav Kostelný | E-mail | 21. března 2013 v 14:07 | Reagovat

[23]: Je pravda, že pod selským rozumem si asi každý představí něco jiného. Zemědělce nezajímají názory vědců, jestli tohle semínko vyklíčí nebo ne, ale jde to zkusit, podívá se do reality - takto tedy vnímám selský rozum. Dívat se okolo sebe, ne do papírů:-)
Také znám pár lidí, kteří měli problémy s přechodem na vegetariánství, ale je pravda, že všichni, kdo mají problémy s přechodem, mají společné rysy: Strach z přechodu (tlak okolí) a nebo neví co mají jíst a tak nejí skoro nic. Věřím, že pokud z toho člověk nedělá problém a plně věří tomu, co dělá, tak s tím nemůže mít žádný problém - ba naopak.
Sám jsem byl vegetariánem mnoho let, a teď jsem veganem a opět použiji selský rozum proč:-) Doktoři tvrdí, že mléčné výrobky musíme papkat, protože mají vápník apod....Je zajímavé, že každý savec v přírodě potřebuje mléko jen v době kojení, pak už ne...proč by tedy člověk potřeboval mléko celý život? Není to zvláštní?:-) To je selský rozum. Samozřejmě se dá i argumentovat, že třeba makové mléko má mnohonásobně více vápníku, než kravské mléko a navíc nepřekyseluje organismus....ale to už jsou jen takové ty řeči okolo, které člověk při používání selského rozumu vůbec nepotřebuje. ;-) Mám ohromnou radost, že se o toto téma zajímá čím dál více lidí.

25 Míša Míša | E-mail | Web | 25. března 2013 v 21:16 | Reagovat

[24]: Upřímně, ve vápníku problém nevidím. Asi bych dumala nad B12. Ta totiž přeci jen v přírodě nikde není. Já zatím jím i mléčné výrobky i vejce. Jen jsem to trochu omezila. Byly doby, kdy jsem vypila litr mléka za den a nepřišlo mi to divné. Teď si mléko přidávám jen 3x týdně do ovesné kaše a 4x týdně mám trochu bílého jogurtu. Sýry třeba nijak zvlášť nemusím a nemusela jsem je nikdy.  Věřím, že když se člověk ve vegetariánství zorientuje a už ví něco o těch všech potravinách, nemusí být přechod na veganství těžký. Jen být z ničeho nic veganem může způsobit více problémů. Uvidíme co přinese budoucnost, už mi lidé také začínají říkat, že bych nějaké maso jíst měla.

26 Václav Kostelný Václav Kostelný | E-mail | 26. března 2013 v 13:37 | Reagovat

[25]: Ohledně vitamínu B12 se objevilo mnoho mýtů a legend – je to taková mytologická postava:-). Někdo tvrdí, že B12 z potravy, se v žaludku stejnak zničí. Naše těla si vytvářejí B12 ve střevech sami.  Ale je to na každém člověku, čemu bude věřit. Každý má svoji cestu, a pokud to vnitřně někdo necítí, být veganem, nebo vegetariánem, je lepší, aby to nedělal – pak snadno nastanou problémy se zdravím, jak jsi psala. Máš naprostou pravdu, že nejlepší cesta k veganství vede přes vegetariánství. Člověk se musí nejprve rozhodnout, jak vážně to bude brát, jaká je jeho motivace, jelikož tlak okolí je ohromný, protože lidé se většinou bojí všeho, co vybočuje z jejich každodenního života. Je třeba ohromná dávka vnitřní odhodlanosti a trpělivosti s okolím, které často argumentuje jen „To je blbost.“ Také jsem dřív byl takový a tak vím, jak člověk dokáže být hloupý a arogantní.

27 Míša Míša | E-mail | Web | 6. dubna 2013 v 0:18 | Reagovat

[26]: I já na tom byla stejně. Pravdivá slova :)

28 Míša Míša | E-mail | 3. července 2013 v 10:12 | Reagovat

Ahoj,
je zajímavé sledovat, jak se někdo „přetváří“ na vegetariána. Měla bych poznámku k tomu, jak v textu píšeš o (ne)vynechání červeného masa – kuřetem jsi to moc nezachránila :-) (viz též příspěvek 16). Steak je v tomhle případě nenahraditelný. Ani ten čuník to, co do obsahu železa, moc nevytrhne. Takže jestli na vegetariánství přecházíš „jen“ z kuřat, tak to zas nemusí být takový problém. Jiné by to bylo být zvyklá si dávat maso každý den (několikrát). To pak tělo asi pocítí tu změnu citelněji.
Kafe – je lepší se pídit po příčinách (mdlob), než „slepě“ zkoušet pít kafe (zvýšení krevního tlaku), na které nejsi ani zvyklá. Ten cukr mi přijde ok ;-). Na mě také spíš působí ten cukr, který si do kafe dám, než to kafe samotné. Nakonec, když jsem kafe kvůli těhotenství přestala pít úplně, jsem si připadala čilejší, než když jsem kafe odpoledne pila.
Kdysi jsem narazila na knížku (bohužel její název teď nemohu najít), kde chlapík líčil, jak mu čtyřicetileté vegetariánství zničilo zdraví. Jak jsi ale psala – každý je jiný a na každého působí vegetariánství jinak. Člověk může být zdravý jak s masem, tak bez něj.
Co se toho videa týče – nikdo si přeci nemůže myslet, že při spotřebě několika tun masa denně budou výrobní procesy stejné jako za našich prababiček na venkově, kdy každé kuře mělo své jméno. Pak je možnost kupovat, jak někdo zmínil, jen bio maso, případně maso z chovů, kde se dá zkontrolovat, že ta zvířata opravdu žijí na odpovídajícně velkém prostoru. Myslím, že kamarád nejí maso ze stejného důvodu jako ty. Ale on je ze Švýcarska, kde ty krávy jsou skoro celoročně venku na pastvinách. A to, že se to maso pak vyhodí, protože se nespotřebuje, mi přijde spíš škoda/smutné. Čínské maso bych ale fakt nechtěla, to video je mazec :(. Je to prostě o tom se zajímat, odkud ty potraviny pocházejí (a to se týče nejen masa). Věřím (slepě), že se v Evropě pravidla pro chov hospodářských zvířat stále zpřísňují.

29 Míša Míša | E-mail | Web | 3. července 2013 v 10:43 | Reagovat

[28]: Ahoj, děkuji za dlouhý komentář.
Ne jen z kuřat, vepřové jsem občas jedla také. Mojí největší láskou byla vepřová játra. A maso jsem jedla docela často. Klidně 2x za den. Je ale pravda, že po tom, co jsem si začla vařit na koleji, pokud jsem si nepřivezla uvařené ve skleničce, neměla jsem ho.
Všechny tyto věci už jsou u mě v pořádku, už mi špatně nebývá. Kafe mi mě stále nenakopne, ale občas si ho dám, protože mi krásně voní.
Kdyby se u mě začaly projevovat nějaké nemoci a měla spoustu nevysvětlitelných příznaků kdo ví čeho, asi bych se překonala a maso jíst zkusila.
I když zabijeme zvíře, které žilo v lepších podmínkách, stále je to zabití. Ale mít takové podmínky všechna zvířata, bylo by o mnohem lepší. Také by bylo super, kdyby se spotřeba masa celkově snížila. Když za našich babiček bylo maso něco slavnostního v neděli, také to bylo mnohem lepší, než co se děje teď.
Viděla jsem videa z Ameriky a tam je to děs - těžko říct, jak obecně vypadá chov u nás, zabíjení je ale stejné.

30 Briony Briony | 27. října 2013 v 0:34 | Reagovat

It's okay eat fish, cause they don't have any feelings....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama