Poctivá žemlovka

23. února 2013 v 10:27 | Micha K. |  Dobrůtky
Jako každé správné dítě, i já jsem léta odmítala všemožné blivajzy, které jsem dostala ve školní jídelně. Jednou z nejvíce nenáviděných věcí těchto let je bezesporu žemlovka. Ještě nedávno to tak v mých očí byla neidentifikovatelná masa rozmáchaných rohlíků s teplými jablky. V rámci změn životního stylu, kdy začínám jíst spoustu věcí, na které bych se dříve ani nepodívala, jsem však vyslovila přání "dát si žemlovku". A protože jsem velká slečna, maminka mi jen vylíčila, jak se podle ní nejlepší žemlovka dělá a já se toho chopila. Dlužno podotknout, že ne jen ve školních jídelnách, ale i v mnohých domácnostech se dělá jakási ošizená varianta, která způsobuje, že mnozí tomuhle jídlu nezkoušejí ani přijít na chuť.

Základem všeho jsou rohlíky a hodně mléka. Na svůj hrnec, který obvykle stačí na tři čtyři porce, používám až pět rohlíků a litr mléka. Rohlík nakrájím asi na centimetrové plátky a dám namočit do zmíněného mléka. Doma mi doporučovali do mléka přidávat celá vejce, ale zjistila jsem, že mi chutná úplně stejně i bez vajec, proto je nepoužívám. Do vymazaného pekáče s máslem narovnáme spodní stranu nasáklými rohlíky, co nejvíce natěsno. Na to položíme vrstvu tlustých plátů jablek a na jablka namažeme tvaroh. Vrstvu tvarohu pocukrujeme a posypeme spoustou skořice. Pokud zvolíte cukr třtinový, pamatujte, že je sladší než obyčejný, a že ho stačí dát méně. Je také docela jedno, zda zvolíte cukr moučkový, nebo krystal. Pokud nejste příznivci cukru, klidně ho do žemlovky nedávejte. Mně se ho povedlo jednou zapomenout a ani by mě nenapadlo, že žemlovce něco chybí. Na skořici můžete nasypat namleté oříšky. Všechny vrstvy 3x - 4x opakujeme podle toho, jak máme vysoký pekáč. Při pečení jde ale obsah do výšky, takže tam mějte nějakou rezervu. Horní vrstva jsou vždy rohlíky, které také posypávám skořicí. Nechávám péci v troubě na 150 stupňů přibližně 40 minut. Že je žemlovka hotová poznáme podle toho, že vrchní vrstva rohlíků začíná tmavnout a obsah vyběhl do výšky.

Teď už mi nezbývá nic víc, než popřát dobrou chuť.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Máte rádi přírodu?

Ano
Ne

Aktuální články

Reklama