Jak se stát vegetariánem, veganem?

22. března 2015 v 8:53 |  Vegetariánství, veganství, raw a cvičení a
K napsání článku mě inspiroval podobně laděný dotaz jedné slečny na facebooku, ale i to, že s podobným dotazem na můj blog přicházejí stále častěji lidé. Spousta veg si na začátku takové cesty neuvědomí, co všechno je může potkat, proto mě napadlo to tu shrnout. Článek se týká spíše etického vegana, neb ekologického, protože pokud se pro vegetariánství nebo veganství rozhodnete pouze ze zdravotních důvodů, mnohé překážky tím obejdete. Důležité je, že hodně toho je na vašem svědomí. Sami se rozhodněte, co ano a co ne. Jen je fajn si uvědomit, v čem všem se může skrývat morální problém a popřemýšlet o něm.

A) B12
Toto píšu hned na začátku, protože je to důležité pro všechny. Vitamín B12 se totiž vyskytuje pouze v živočišných produktech. Je tedy nutné ho přijímat v podobě doplňku stravy. K tomu je skvělý článek tady soucitne.cz/vitamin-b12-zazracna-pilulka-nebo-achillova-pata-veganstvi Mimochodem, zvířatům zavřeným v halách se velmi často také podává uměle.
Mně samotné suplementace B12 nevadí. V době, kdy jsem jedla maso, jsem musela jíst spousty dalších a dalších vitamínů v této formě jen proto, abych vylezla z postele.
Jako vegetariánovi mi došla B12 v době, kdy jsem se cpala každý den sýry. Byl to pro mě jeden z impulzů, proč se stát veganem. Nutno dodat, že jsem si tabletku brala třeba jen 3x za týden, protože jsem trochu sklerotická. Proto jsem se rozhodla ještě pro jinou variantu, než brát B12, nechat si ji jednou za měsíc u lékaře píchnout.
Každý člověk má zásoby B12. Mně došly hodně brzy, jsou ale lidé, kterým dojde za 20 let. Proto je na vás, jestli B12 budete jíst od začátku, nebo až se objeví problém, každopádně není špatné si to hlídat.

B) Ostatní vitamíny
Veganům čas od času může nějaký další vitamín také chybět. (Ano, a i těm, co jedí maso.) Důležité ale je, že pokud máte pestrou zdravou veganskou stravu (tj. nemáte 7x týdně hranolky s kečupem), nestává se to. Jezte luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka, ovoce a zeleninu.

C) Éčka
Půl roku, co jsem byla vegetariánem, jsem prakticky vegetariánem nebyla. Měla jsem totiž dvě tatranky, metrodezert a polomáčený.
Ve spoustě sladkostí a cukrovinek jsou totiž éčka ze zvířátek.
Seznam najdete třeba tady (www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek), kde se dá rozkliknout konkrétní éčko a můžete vidět, kde všude je. Doporučuju se mrknout na e476. Nutriatlas má aplikaci i do mobilu. Některá "mohou být živočišného původu". Není problém napsat výrobci, případně na fb je tato skupina www.facebook.com/groups/veganfoodsCZSR/
Někdy to na první pohled vypadá děsivě, ale existuje spousta sladkostí, co můžete jíst. Péct si něco taky není k zahození. Můžete mrknout sem dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/12/veganske-sladkosti.html Něco je tam ale i s palmovým olejem, jak koukám, třeba lotusky.

D) Palmový olej
Naprostá většina vegetariánů a veganů nejí palmový olej. Vysvětlení je třeba tady stoppalmovemuoleji.cz Spousta výrobců už dnes ale přechází na jiné rostlinné oleje. Zatím ale snad neexistuje bujon bez palmáče. Proto pak člověk musí sáhnout po sypkých, třeba Alnatura.

E) Oblečení a boty
Je zvláštní nejíst zvířata, ale oblékat je. Spousta veganů se rozhodne vyhodit boty, bundy a nakoupit veganské značky. Já jsem spíš příznivce donosit to, obdarovávat. Na druhou stranu se pak může najít někdo, komu bude vaše veganství ležet v žaludku a vaše pět let staré kožené boty vám v prvním týdnu veganství vyčte. Nenaděláte nic. Nějaké boty najdete třeba tady v tom příspěvku www.facebook.com/groups/veganczskvolnadiskuze/permalink/337467216451999/
Co se týče oblečení, je zase jako všude jen na vás, jestli budete upřednostňovat české, fair trade, nebo jaké.

F) Kosmetika
Je dobré si uvědomit, že to, že produkt nebyl testován na zvířatech, neznamená to, že nebyly jeho složky. Pokud někdo dováží do Číny, znamená to, že jeho produkty testované jsou. Možná jen pro jejich trh, ale jsou. Chcete podporovat značku, která netestuje v Evropě, ale v Asii testuje?
Já můžu za všechno doporučit Manufakturu, nejvyužívanější čistící prostředky má Ecover. Existuje toho ale mnohem víc. Na fb je zase velmi dobrá skupina, a to tady /www.facebook.com/groups/1376557835935518/

G) Med
Je vegetariánský, není ale veganský. Někteří to vidíme jako využívání včel. No a prostě to je živočišný produkt. Mimochodem, jak to dnes vypadá naleznete třeba tady relax.lidovky.cz/vcelar-anebo-medar-03k-/zajimavosti.aspx?c=A150210_143322_ln-zajimavosti_ape
Nejvíce bych fandila včelařům, kteří nebudou odebírat med včelám, je to ale asi málo reálné.

H) Vaření
Nemusí být vůbec složité. Existují skupiny na fb a weby, kde toho najdete spousty.
A pokud si nebudete nakupovat pořád nějaké smetany, tempehy a tak, vyjde vás veganství dost levně. Já jsem na 1500-2000 za měsíc.

I) Alkohol ...
... se často čiří. Před měchýře jeseterových ryb, bílek, mléko, želatinu, žaludky ...
Nenaleznete to ve složení, protože to ve výrobku nezůstane.

J) Připravte se na blbce
Ten, kdo jí maso, si vždycky/často myslí, že všechno co potřebuje, je tam. Není to pravda. Takový člověk ale nepotřebuje vědět, kde najde jaké vitamíny nebo bílkoviny, pro něj je všechno v mase. Každopádně vy se můžete setkat s tím, že budete vysvětlovat lidem, kde všude jsou bílkoviny, železo, vápník ... případně vás může někdo zaskočit i otázkou na vlákninu. Všechno je přeci v mase.


Mým cílem nebylo nikoho odradit, ačkoliv to možná v některých částech tak vypadá. Žiju si v pohodě, Kvůli čelistním kloubům jsem sice chvíli nevěděla, co moc jíst, ale nakonec jsem se i s tímto problémem srovnala docela dobře. Pravdou je, že jsou týdny, někdy měsíce, kdy se nepozastavím nad tím, že jím jinak. Vegansky se dá jíst dobře i bez soji i lepku.
Není to žádný návod k tomu, jak být "správný vegan", protože co budete jíst a dělat je o vašem svědomí, o vašich možnostech.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 22. března 2015 v 9:09 | Reagovat

Nikdy bych nemohla být vegetarián.. maso prostě miluji a nedokázala bych se bez něj obejít ;)

2 arzenal arzenal | Web | 22. března 2015 v 9:59 | Reagovat

Moc pěkný článek, chválím. :) Dokážeš dobře podat fakta, já to vždy napíšu tak nějak, že to zní "útočně" pr ostatní, ačkoliv to tak sama nemyslím, hah.

B12 jsem chvíli doplňovala pomocí VEG1, teď nic neberu, možná si něco koupím, přemýšlím o tom. Jsou o tom příšerné dohady, zda to je třeba doplňovat nebo ne, někdo léta nedoplňuje někdo doplňuje, zatím to moc neřeším. Někdo si třeba nechává dávat injekce s B12, ale to už je pro mě trochu extrémní.

Jinak asi jen nesouhlasím s "Naprostá většina vegetariánů a veganů nejí palmový olej." To není pravda. Pokud jsi na FB stránce, hooodně často se tam řeší, že se tam lidi ptají, co je na tom špatně atd. Je navíc hrozně těžké hledat věci, ve kterých palmový olej není, což mě dost štve. V podstatě je veganský, není to živočišný produkt, ale způsobuje utrpení zvířat. Na druhou stranu jsou tu bohužel i místa, kde se palmový olej pěstuje, aniž by to zvířatům škodilo a pálily se kvůli tomu pralesy, takže je opravdu těžké rozeznat, jaký je jaký, což je asi největší problém. :/ Ale samozřejmě souhlasím a snažím se mu vyhýbat, jak jen to jde.

Co se týče oblečení, já teď už skoro všechno kupuju z Votoče (teď Vinted) takže nošené po někom, v normálních obchodech moc ne. Nic koženého jsem myslím neměla ani předtím, a rozhodně si myslím, že není vůbec nic špatného na tom, to donosit, pokud sis kdysi koupila koženou bundu na motorku za x tisíc, bylo by spíš hloupé to vyhodit. Samozřejmě kožič na kterých je x mrtvých fretek je něco jiného.

Med je taky dost na nic, já se přiznám, že ho prostě použiju, když jsem nemocná do čaje, jenom pár dních, když jedu na zázvorových čajích, abych se z toho dostala, a máme ho od známé. Na medu není nic špatného na první pohled, ovšem ano, ten problém je, že jim včelaři dávají nějakou cukrovou náhražku místo medu a to je už zneužívání zvířat tudíž to veganské není. Lidé vymýšlejí kupy píčovin, podle mě je třeba, aby se naučili, jak dostávat med z kytek nějakým přístojem/prostě vědecky to vymyslet, vyřešilo by to spoooustu problém. Místo toho tu máme nejrůznější zbytečnosti, že. :D

Jinak o tom alkoholu jsem to vůbec nevěděla. O.o

3 arzenal arzenal | Web | 22. března 2015 v 10:00 | Reagovat

[2]: PS: To s palmovým olejem a tím "to není pravda" jsem to myslela tak, že hodně veganů/vegetariánů o tom moc neví, takže není pravda tvrzení, že "naprostá většina". Nenapsala jsem to dost pochopitelně. :)

4 Tai Todd Tai Todd | Web | 22. března 2015 v 10:03 | Reagovat

Já se nejčastěji potýkala s posledním bodem, s blbci. Častokrát slyším, že vegetariáni a vegani mají potřebu to všem cpát a vyřvávat, že maso je vražda. Nikdy jsem s s tím nesetkala a ani samotnou by mě nenapadlo to dělat. Na vegetariánství jsem se dala ve 14, na veganství cca před rokem a i do teď, po devíti letech pořád ty kecy poslouchám, jak nic nezachráním, jak umřu, nebudu mít bílkoviny, jak to ten salátek bolí a proč to dělám a další rádoby vtipný nebo poučný kecy. Vtipný na tom všem je, že jsem několik let nebyla ani nachlazená, chodím darovat krev a fyzicky vypadám mnohem zdravěji a mám naprosté minimum nějakých zdravotních potíží, než ti, co se mi pořád cpou, jak bez masa onemocním a umřu :D

5 Illumináti Illumináti | Web | 22. března 2015 v 10:15 | Reagovat

wow
          such rady
  very vegetarián
            much vegan

6 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 22. března 2015 v 10:17 | Reagovat

Ecover moc hezky voní.

Nezvažuješ zveřejnit nějaký třeba týdenní ukázkový jídelníček?

7 arzenal arzenal | Web | 22. března 2015 v 10:20 | Reagovat

[6]: Páni, pardon že se přisírám a kradu nápad, ale to není vůbec špatný nápad, sama bych to klidně zkusila. Mohly bychom obě, podle mě by to bylo fajn. ^^

8 Dreamer Dreamer | Web | 22. března 2015 v 11:23 | Reagovat

Moc díky za tenhle článek. Chci se totiž stát vegetariánem. Samozřejmě ne ze dne na den, jdu na to pomalu. :P
Vůbec jsem nevěděl, že v tatrankách jsou "éčka ze zvířátek"! Asi budu muset ze svého seznamu jídel ubrat další položky.

9 Hanyuu Hanyuu | Web | 22. března 2015 v 11:44 | Reagovat

S tím palmovým olejem je to ale hodně těžký. Nejen, že dobrá polovina vegetariánů a veganů nemá ani páru o tom, co je v tom vlastně za problém, jak už tu přede mnou bylo řečeno, ale on je v šíleným kvantu věcí. Já se s ním nesetkávám tak často, protože nejím kupované sladkosti a když už sladké, tak si sama upeču, ale snažím se tomu vyhýbat. Dál je pak hodně v rzných náhražkách másla a dalších pomazánkách. Ty taky vlastně jdou mimo mě, protože mi veškeré ztužené tuky dělají hlavně na kůži děsnou paseku.

Ono totiž nejen, že kvůli tomu trpí zvířata a strašně se kvůli pěstování zrasuje příroda, on ten palmový olej sám o sobě není pro lidský organismus zrovna výhra.

Další věc je třeba nahrazování všeho sojou. Její pěstování taky všude není úplně skvělá záležitost, která by nikomu a ničemu neubližovala.

Stravuju se vegetariánsky. Ale i když hodně sleduju, co jím, spíš se snažím koukat na to, aby to vyhovovalo mně a zároveň jsem nepodporovala všechno ničení okolního světa a týrání zvířat. Nikoli, aby to vyhovovalo nějakým "pravidlům", co člověk řadící se tam a tam může a nesmí. Netáhnu to jen na jednu stranu - tu, abych se ohlížela jen a pouze na to, jestli to někomu neubližuje. To bych rovnou mohla skočit pod vlak... a i tím bych vlastně přidělala okolí problémy. Takže se třeba nevyhýbám mléčným výrobkům a mléku, protože i když je nemusím mít denně a opravdu jen občas, cítím, že je čas od času fakt potřebuju. Poslouchám, o co si moje tělo řekne.

Takže já své stravování řeším tak - Hlavně zdravě a s ohledem na okolní svět, ale nic se nesmí přehánět a je třeba u toho trochu myslet.

10 Zrza Zrza | Web | 22. března 2015 v 12:44 | Reagovat

Vegetariánstvo a vegánstvo je jedna obrovská kravina. Potom nech sa dotiční nedivia, že majú samé zdravotné problémy. Najviac ma aj tak vie pobaviť, keď mi nejaký vegetarián trepne, že človek je bylinožravec.

11 Hanyuu Hanyuu | Web | 22. března 2015 v 13:37 | Reagovat

[10]: Neznám jediného vegetariána se zdravotními problémy. Hodně často přechází právě na veganství a vegetariánství ze zdravotních důvodů.
Všichni vegetariáni, které znám, mají zdravotní stav naprosto ukázkový, včetně mě. (A bavím se tu o lidech, co takhle žijí už dlouho, aby se na nich nějaké změny projevily. Ty se samozřejmě ukázaly, ale pozitivní, nikoli opačně.) Tak nevím, co to tady bliješ za hovadiny, když to nemáš ani ničím podložené. :D
Samozřejmě, že člověk není býložravec, ale to už tady motáš pátý přes devátý, protože to tady ani nikdo netvrdí. Jsi hloupá. Hodně. ;)

12 Míša Míša | E-mail | Web | 22. března 2015 v 13:40 | Reagovat

[2]: [9]: Přiznám, že nad tou většinou jsem se zamýšlela. Je pravda, že většinou začínající vegany nebo vegetariány to vůbec nenapadne. Je velká skupina těch, co se i přes to, že to ví, odvolává na svoje chutě. Než nad internetem jsem pak přemýšlela nad tím, jaké jsem potkala lidi. Na veganských večeřích ho nikdo vidět nechce a čím dál více se objevují lidé: "Ty jsi veganka? Já vegetariánka a k tomu nejím palmový olej."

[2]: U B12 pak asi záleží na stavu střev. Upřímně si myslím, že jsem ten nedostatek musela mít už dříve. Proto mi asi nestačily tři tabletky týdně.

Taky nakupuju na votoči často. Třeba na podzim jsem si kupovala kabát, hledala jsem tři týdny, aby nebyl z vlny, až jsem konečně jeden našla. Slečna mi napsala, z čeho je s údivem, proč by měl být ten její z vlny, když jsem se ptala ... jaké bylo moje překvapení, když došel kabát z vlny.

Na včely se koukám tak, že kdyby ho nepotřebovaly, asi ho nedělají.

Na ten alkohol mám teď rychle jen tento seznam https://www.facebook.com/notes/veganství/vegan-pití-czsk/529932910452400 Piva bývají krom barevných většinou ok, u vín je to horší, třeba není Bohemia sekt. Viděla jsem někde rozebraný i tvrdý, tam je podíl nevegan větší, jen teď nic nenajdu.

[4]: Jojo. "Nemůže tu uškodit jíst tolik luštěnin?" "Vždyť to nejsou ty správné bílkoviny." "Ale až budeš těhotná, budeš doufám maso jíst."

[6]: [7]: Abych řekla pravdu, nejsem si úplně jistá, zda je můj jídelníček reprezentativní. Na koleji mám k vaření jen plotýnku a pochybnou troubu a jsem ráda, že tam uvařím aspoň něco. Rozhodně je ale pravda, že bych sem mohla dávat nějaké recepty (co tu je je ještě z dob vegetariánství). No, ale ten jídelníček bych určitě udělala buď o zkouškovém, nebo v létě, až budu doma :) Zatím budu koukat na jídelníček u Arzenal :))

[8]: Jsem ráda, že se Ti hodí.

[9]: Samozřejmě, já tomu říkám "dělat co můžeš" + ta věc se svědomím.

13 Lord Swaggotron Lord Swaggotron | E-mail | Web | 22. března 2015 v 13:40 | Reagovat

[10]: - tak se vsadíme. Já budu jen na rostlinné stravě do konce života a ty jen na masožravé stravě. Uvidíme, kdo to dotáhne nejdál.

14 Zrza Zrza | Web | 22. března 2015 v 16:23 | Reagovat

[11]: Nikdy som nenapísala, že niekto TU napísal, že človek je bylinožravec, preto sa môžme pobaviť, kto z nás dvoj je tu hlúpy.
Okrem toho, to, že nemáš zdravotné problémy neznamená, že ich nebudeš mať :)

15 Hanyuu Hanyuu | Web | 22. března 2015 v 17:29 | Reagovat

[14]: To samé platí u tebe,uvědomuješ si to? :D A troufám si tvrdit, že pravděpodobnost zdravotních problémů je v otázce stravování větší u tebe, než u mě... Ostatně, jak zmiňuje komentář [13]:
Ale já se s tebou tady dohadovat nebudu. Nemám to za potřebí. Se zabedněncema to nemá smysl. ;-)

16 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 24. března 2015 v 20:37 | Reagovat

B 12 doplňuji v tabletkách. Jinak si nejčastěji dělám jídlo sama ze základních potravin, takže většinou složení ani studovat nemusím. Kosmetiku se snažím taky domácí, zatím vypotřebovávám produkty. Co se týče oblečení, tak se musím pochlubit, že nemám žádné nevegan oblečení, což mě těší :D Alkohol nepiju, občas si jenom dám skínku vegan šampaňského (Moet, Dom Perignon).
Palmáč už nejím tři měsíce vůbec, ale i dříve jsem ho jedla málo, protože jsem ho našla jenom v arašídovém másle a vegan sušenkách, kterých jsem snědla opravdu málo...

Jsem veganem rok, ale musím přiznat, že jsem nebyla "extra" protože v zimě jsem si dala pár lžiček medu... Ale bylo to opravdu málo. Dříve jsem jedla med po kilech :D

17 M M | 24. března 2015 v 23:28 | Reagovat

Díky za rady. Bod C opravdu nemile překvapil. Navíc při uvážení ostatních okolností (například dopady pěstování palem) už musí člověk přemýšlet, zda se vůbec může účastnit konzumního trhu. Většina lidské produkce má negativní dopady na okolí. Například samotný detail, že elektrická energie pro počítač, na kterém právě píši, je vyráběna spalováním uhlí.
Nejdůslednější džainismus zapovídá i zemědělství a někteří jeho vyznavači se rozhodnou pro smrt vyhladověním. Je těžké být člověkem.

18 Kosma Kosma | Web | 31. března 2015 v 10:22 | Reagovat

Skvělý článek, napsaný neagresívně a s nadhledem! Akorát mě při čtení jímala hrůza, co všechno bych musela řešit a hlídat, abych žila opravdu "soucitně".  Někdo to má takto extrémně, někdo zas jí maso 3x denně a nic neřeší. Podle mě by bylo nejprospěšnější, kdyby jsme to maso všichni zkrouhli na 2x týdně!

19 Tee Tee | Web | 31. března 2015 v 10:50 | Reagovat

[1]: Souhlasím...

20 Alue Alue | Web | 31. března 2015 v 10:52 | Reagovat

Moc hezký článek :) Ekologickou a veganskou kosmetiku a drogerii používám výhradně. Stojí mi to za to, je prostě skvělá! :)

21 Alue Alue | Web | 31. března 2015 v 10:54 | Reagovat

[6]: Jo, taky bych si moc ráda přečetla, co tak za týden sní. Mohlo by mě to inspirovat :)))

22 Veki Veki | E-mail | Web | 31. března 2015 v 11:46 | Reagovat

Já nejsem vegetarián, ale pokud si sama nakupuju a vařím (teď skoro pořád), tak se stravuji vlastně bez masa. Moje priorita je přemýšlet o tom, co kupuju a co jím. A jsem zastáncem kompromisu. Vyloženě nesnáším dogmatiky, kteří odsuzují všechny, kteří se stravují jinak. Myslím, že bychom měli přestat plýtvat jídlem a měli bychom být střídmější a přistupovat k životu šetrněji.

23 Amálka Amálka | Web | 31. března 2015 v 11:55 | Reagovat

Pěkný, přínosný článek. Maso nejím, s výjimkou ryb. Děkuji za zmínku o B12, něco si o tom ještě načtu, popř. pořídím nějaký ten doplněk stravy. Překvapila mě také informace o čiření alkoholu.

24 T(h)om T(h)om | Web | 31. března 2015 v 12:50 | Reagovat

Zelenina je nejlepší přepasírovaná přes prase :-D

25 Silwiniel Silwiniel | Web | 31. března 2015 v 13:09 | Reagovat

Teda, to vypadá, že to člověku hodně zkomplikuje život.

26 Aneta Aneta | E-mail | Web | 31. března 2015 v 13:51 | Reagovat

Vegetariánka jsem rok. Super článek.

27 erudie erudie | Web | 31. března 2015 v 14:20 | Reagovat

Poslední dobou zjišťuji, že někteří kamaráti opravdu přestali jíst maso. Bylo to zajímavé zjištění. Nakone jsem viděl jak si připravují jedno jídlo z kuskusu a to mi tak chutnalo, že jsem si vzal i recept sebou.

28 ¨V ¨V | 31. března 2015 v 14:21 | Reagovat

jsem vegan
udělalo to ze mně novýho člověka

29 erudie erudie | Web | 31. března 2015 v 14:22 | Reagovat

[25]:

Nemyslím si, že je to až taková komplikace být vegetariánem. Místo 1500 Kč měsíčně za maso se nakoupí zelenina, ovoce a bílkoviny (rýže, kuskus, bulgur, tofu atp).
Když to člověk umí správně připravit je to mnohdy chutnější než maso od rádoby šéfkuchaře v leckteré restauraci.

30 Katie Katie | Web | 31. března 2015 v 14:47 | Reagovat

Fajn článek. Žádné "mám radši zvířata než lidi" nebo "já bych ty lidi zabila, aby věděli, jaký to je!". Stejně mi ale přijdou víc extrémičtí ti, co si bez masa nedokážou představit ani jeden den než vegetariáni/vegani. S tím se můžeš setkat v komentářích pod videi pořadu Jídlo s.r.o., určitě znáš. Navíc kolikrát tihle lidi ani nevědí, jaká rizika se skrývají v obou možnostech. Hlavně oblíbené argumenty jsou to, že člověk je přece masožravec (když je všežravec) nebo že když nebudeš jíst maso, budeš slabá a bude ti chybět tohle a tohle.
Já sama se za vegetariána nepovažuju, ale dokážu si bez masa představit život. Samotný se mi maso připravovat nechce, hnusí se mi sahat na syrový.
Podle mě na to zase ale každej není stavěnej. Kamarádka je vegetariánka a inklinuje k veganství, sice měla posledně u lékaře krevní obraz naprosto v pořádku, ale má strašně nezdravý vlasy. Jiná kamarádka taky s tímto stylem života je má naprosto zdravý.
Stejně by mě zajímalo, jestli by tolik lidí jedlo maso, kdyby si museli sami to zvíře zabít...

31 Colliode Colliode | 31. března 2015 v 14:47 | Reagovat

B12 si čisté střevo osídlené správnými bakteriemi vyrábí samo. A kromě masa se vyskytuje ještě na neprané BIO zelenině a ovoci (tzn. u nás nejlevnější zdroj divoký plevel - kopřivy, pampelišky, madvědí česnek...), ve včelím pylu (not vegan), řase chlorella... Vegani (a vitariáni), kteří vědí, žádné doplňky nepotřebují - někteří je berou, jiní ne.

Kde si asi vyrábí B12 krávy, co se pasou na louce... v továrně na pilulky to nebude :-P

32 Zrza Zrza | Web | 31. března 2015 v 15:40 | Reagovat

[15]: A ty ako vieš, čo ja jem? :D :D

33 Kikk Kikk | E-mail | Web | 31. března 2015 v 15:43 | Reagovat

Já bych vegan být nemohla, maso a obzvláště ryby a mořské miluji. Nejím skoro žádné pečivo, věci vyrobené z obilnin. Takže s už tak omezeným jídelníčkem bych jako veganka neyvyžila :(Ale budu zkoušet momentálně v nejbližší době vegetariánský týden, tak uvidím změny. :) (koukni na můj blog)

34 kaja kaja | Web | 31. března 2015 v 15:45 | Reagovat

S tými sladkosťami to je pre mňa veľké prekvapenie, som vegetariánka už 5 rokov, vždy si čítam na obale zloženie, ale netušila som, že sú v nich aj zložky živočíšneho pôvodu. S tým palmovým olejom je to tiež ťažšie, pretože skoro vo všetkom sa teraz nachádza. Kvôli tomu, že som nemala pestrú stravu som musela brať tabletky, ktoré obsahovali železo, kedže som ho mala v tele menej ako mimino. A ani teraz tá strava nie je až taká pestrá. No a med a alkohol, s tým sa zaoberať nemusím, kedže sa v mojom jedálničku nenachádzajú  :-)

35 Alexandra Gryffin-Fox Alexandra Gryffin-Fox | Web | 31. března 2015 v 15:46 | Reagovat

To je poprvé, co čtu o tom, že by veganům vadily i kožené boty... :-O

36 Coneja^^ Coneja^^ | Web | 31. března 2015 v 15:58 | Reagovat

Asi bych si taky nedokázala představit život bez masa. Ale je pravda, že lidé /obzvláště Češi) masem neskutečně plýtvají. Doporučená dávka je tak 3x týdně a polovina národa se cpe masem snad každý den ...

37 Nessi Nessi | E-mail | Web | 31. března 2015 v 16:50 | Reagovat

Nedokázala bych být bez masa. Jednoho vegetariána máme ve škole a je pořád nemocný. ;-)  :-D Ale nic proti tomu nemám..

38 Kiara Kiara | E-mail | Web | 31. března 2015 v 16:53 | Reagovat

Vegetariánství a veganství mi přijde jako strašné pózerství. Nemluvím teď o těch, kterým maso nechutná (ale je málo těch, kterým nechutná ani jeden druh masa). Možná ještě chápu, když někdo nechce jíst maso kvůli tomu, aby "bojoval" proti jatkám. Ale já si myslím, že pokud potřebujeme vitamíny a živiny, které najdeme v mase, tak prostě vegetariáni a vegani být nemáme? Tělo by bylo uspořádáno úplně jinak, kdybychom měli být býložravci.

39 Míša Míša | E-mail | Web | 31. března 2015 v 17:22 | Reagovat

Díky všem za milé komentáře.

[18]: Na tohle všechno člověku stačí přijít. Chvíli zjišťuje, diskutuje a pak přijde na to, že mu to tak nejvíc vyhovuje.

[21]: Články opravdu plánuju spíš na léto, ale prozatím se můžeš kouknout na arzenal.blog.cz, která se tu nechala nápadem inspirovat a s jídelníčku už začala.

[22]: Naprosto souhlasím se střídmostí a přemýšlením nad jídlem.

[27]: Taky jsem nejprve začala objevovat jiné potraviny, než mě napadlo, že to bez masa skutečně jde.

[25]: Jak jsem už psala, nejdřív si chce jen něco načíst, diskutovat, promyslet a pak už to člověku nepřijde. Když jdu do obchodu, kupuju jen to, na co jsem zvyklá, stejně tak jako to dělají jiní lidé, kteří jedí třeba maso, taky mají něco oblíbenějšího a něco, na co by nesáhli.

[30]: Samozřejmě, že by nesnědli. Vážně mě mrzí, že maso dneska podle lidí roste v obchďoácích a občas trochu reálnější obrázky lidi pobouří - třeba jak byla aféra s tím, že se začala prodávat v nějakém supermarketu selátka v celku, lidé to nemohli strávit. Jako kdyby načtvrcené už to nebylo selátko.

[31]: Ano, střevo vyrábí B12, ale v části, ze které už se nevstřebá B12 zpět do těla. Volně žijící živočichové  ho mají proto, že nemají takovou hygienu, jako lidé. Ano, lidé to mohou vzít z neprané zeleniny, která bývá od výkalů jiných zvířat. Jenže se na to spolehni. Co se týče chlorelly, jedná se o analogy, případně jsou značky, které b12 chlorellu obohacují. I jiné potraviny - mléka apod. bývají o b12 obohacena.

[33]: Když si budeš říkat, že bys nevydržela, nevydržíš. Já jsem na bezlepkové stravě, taky bez hub a některých semínek a v pohodě.

[34]: Vždy se skrývají pod těmi čísly, pokud tam to číslo není, je to v pohodě ;) Palmový olej je dost na nic, protože je v některých zemí i jako biopalivo (u nás je převážně řepka), ale já prostě věřím, že i tím, že lidé budou apelovat na společnosti, aby do jídel používaly jiné oleje, že se něco změní ;)

[35]: No, vzhledem k tomu, že jim jde o nezabíjení zvířat, moc z nich nevidí rozdíl v zabití pro jídlo a v zabití pro boty. Mimochodem, vadí jim i lepidla zvířecího původu na nekožených botách.

[36]: Kdyby každý, ale třeba i 5x za den.

[37]: Já zase neznám člověka, co jí maso, a byl by pořád zdravý.

[38]: Ale vždyť ty vitamíny (až na b12 díky hygieně) najdeme v pohodě i v zelenině, proč bychom tedy to maso museli jíst?

40 Lupus Lupus | Web | 31. března 2015 v 19:23 | Reagovat

Mockrát děkuji za užitečné rady. Sama se pokouším o to stát se vegetariánem (nicméně veganem bych být nedokázala, proto máš můj veliký obdiv).

Nechci nikomu měnit názor, ale když už tu byla řeč o býložravcích, tak pokud bychom věřili Darwinově teorii, že člověk pochází z opic, mám dojem, že šimpanz skutečně býložravec je (pokud nevezmeme v potaz skutečnost, že vlivem ubývání deštných pralesů na sebe jednotlivé skupiny šimpanzů útočí a pojídají se navzájem (a pochopitelně za to mohou opět lidé :-( ), ale to už je trochu jiné téma).
Takže nevím. Podle mě záleží na tom, jak komu co vyhovuje. Pokud někdo nechce jíst zvířátka, má na to plné právo a nikdo by mu do jeho přesvědčení neměl mluvit. Stejně tak by nikdo neměl někoho násilně přesvědčovat o tom, že MUSÍ být vegetariánem.

Ještě jednou moc děkuji za užitečné rady, velice povedený článek. :-)

41 necroparanoia necroparanoia | E-mail | Web | 31. března 2015 v 19:49 | Reagovat

Fakta sice podaný krásně, ale je mi líto těch, který se toho chytnou.

42 Lea Lea | E-mail | Web | 31. března 2015 v 21:09 | Reagovat

Díky za článek. Někdo říká, že by nevydržel bez masa. Já ho taky miluju. Ale zvířata miluju víc a musela bych se za sebe stydět, kdyby tvrdila, že je miluju a u toho žvýkala hamburger.
Těch úskalí je dost, ale hodně z nich proto, že zbytek světa žije ještě pořád s názory v době kamenné (s nadsázkou pro rýpaly).
Ať už jde o etickou volbu nebo zdravotní stav, fandím všem. Kazí nám to jen lidi, co si myslí, že vegetariánství znamená vyřadit z jídelníčku maso. Takže prakticky nejsou schopní doplňovat živiny jídly, která dříve nepoznali. Tam se pak zdravotním problémům nemůže nikdo divit.

43 Van Vendy Van Vendy | Web | 31. března 2015 v 21:10 | Reagovat

Zajímavé informace.
Palmový olej se opravdu nedoporučuje, lepší je prý kokosový.
Nejíst med je kravina, stejně jako nejíst mléčné výrobky (ty zdravější, ne ty umělé).
Veganské oblečení? Promiň, ale pojmenovat je takto, to už je pozérství. Prostě nosíš oblečení, které není z kůže, kožené boty, kožené vesty, kožešiny. Ale když slyším veganské oblečení, to už je takové separování, že mám chuť někoho kopnout do pozadí.
Jez vegansky, ale nebuď pozér.

44 Míša Míša | E-mail | Web | 31. března 2015 v 21:29 | Reagovat

[43]: Veganské značky bot nepoužívají ani lepidla ze zvířat a podobně. Není spíš pozerství nosit nekožené boty z obchodů, protože zvířátka, a přitom neřešit lepidlo? Uznávám ale, že je u nás zatím malá nabídka těchto produktů, proto chápu, že tyto boty nenosí každý.

[42]: Přesně tak. Pak maso jíst začnou, protože přeci měli málo železa, takže nejíst maso je o život.

45 Style & Life of Niki Style & Life of Niki | E-mail | Web | 31. března 2015 v 22:35 | Reagovat

Pekný článek. I když já zdravou stravu mám ráda a ovoce a zeleninu miluji, tak bych vegetarián být nemohla. Maso miluji ve všech formách. A asi bych si nedokázala třeba několik měsíců nebo let nejíst maso :D

46 Amia Amia | Web | 1. dubna 2015 v 11:13 | Reagovat

Článek je super, ale ohrazuju se proti jedné věci. Ze ,,všichni/většina" nevegetariánů jsou blbci a myslí si, ze veškeré složky potravy najdou v mase, neni vůbec pravda. Pojmy ,,ovoce", ,,zelenina", ,,vyvážená strava" atd. nejsou neznámé pojmy. Většina lidí si JE vědoma, ze neco takového existuje.

47 Míša Míša | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 11:31 | Reagovat

[46]: Uznávám, že toto je napsané trochu nešťastně, měla jsem tam nechat pouze slovíčko často.

48 Míša Míša | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 11:34 | Reagovat

[46]: Rozhodně jsem neměla v úmyslu říkat nebo naznačovat, že ten, co jí maso, je blbec. Jen mám zkušenost ze svého okolí, že krom vegetariánů a dvou zdravě se stravujících si opravdu všichni myslí, že všechno je jen v mase. Ani proto nejsou blbci, blbci jsou ti, co mi to 2x za den vmetou do tváře.

49 Amia Amia | Web | 1. dubna 2015 v 11:46 | Reagovat

[47]: [48]: Často pořád znamená většinu, což není pravda. Alespoň z mého pohledu, ano :)
Osobně jsem nepotkala nikoho, kdo by si myslel, že absolutně všechno je v mase. Kdyby bylo, tak je člověk opravdu masožravec a ne všežr.

Jo, dogmatici odhodlaní za každou cenu dokázat svou pravdu jsou na přesdržku. :-|

50 Chriss Chriss | Web | 1. dubna 2015 v 21:33 | Reagovat

Poprvý jsem se vegetariánkou stala po praxi u prasat, když jsem viděla reálný chov těchto zvířat. Ono je jednoduchý přijít do obchodu a koupit si maso, ale vidět to, je hrůza. Moje první období bez masa trvalo půl roku- po hlouposti, že jsem pouze odstranila maso z talíře a nic neměnila, jsem byla oslabená, vlasy mi padaly v chumáčích, nehty se mi jen lámaly a špatně rostly. Půl roku jsem se nutila maso jíst, ale hned, jakmile se mě tělo vzpamatovalo, jsem na to šla chytřeji. Něco pročíst, nastudovat. V červnu oslavím nový rok bez masa. Jsem zdravá, šťastná. Hlídám si bílkoviny, vitamíny. Ne, nehlídám si palmový olej. Já zase bojuji za to, aby se to nepřehánělo se sojou. Kvůli ní taky trpí zvířata. Spíš si myslím, že chce to všechno jíst s mírou. Věřím tomu, že k masu se už nikdy nevrátím. Trvalo mi docela dlouho, než jsem doma přesvědčila naše, že to myslím vážně. Nejím maso proto, protože mám problém s velkochovy. Myslím si, že kdyby lidi viděli tu realitu uvnitř, a ne jen krávu na etiketě mléka pasoucí se na pastvě, půlka by se stala vegetariány a vegany. Po praxi u krav si kupuji mléčné výrobky pouze BIO, bohužel bez nich nedokážu být, ale alespoň omezuji. A to, že jsem přestala jíst maso byla jedna z nejlepších věcí, které jsem kdy udělala. Změnila jsem svůj životní styl a pocit, že kvůli mě nemuselo za skoro celý rok zemřít jediné zvíře, je k nezaplacení!

51 Jakub Jakub | 11. dubna 2015 v 12:01 | Reagovat

Moc pěkný článek. Snažím se o vegetariánství už 2,5 roku. "Snažím se" proto, že dnes je velice těžké uhlídat všechna éčka nebo procesy síření. Nejím maso, nic s potrav.barvivy typu košenila, haribo ani jiné věci s želatinou, nic od koncernů jako Nestlé nebo Unilever. Mlíko kupuji v kravíně nad vesnicí, kde krávy vidím běhat po zeleni, hlídám si pektin místo želatiny, kosmetiku kupuji od firem netestujících na zvířatech. Přes to všechno je těžké tvrdit o sobě, že jsem vegetariánem. Jídlo řeším hlavně tak, že kupuji oříšky ve velkých baleních jednou za čas + mám slušnou zahrádku venku + houby doma.

Co tu snad ještě nezaznělo, je KLÍČENÍ. Vřele doporučuji, nejen že víte, co jíte a můžete to praktikovat i v panelácích, ale je to po čase i nenáročné na čas i peníze. Klíčit můžete skoro všechno, namátkou hrách, všechny fazole, slunečnici, oves, mandle, cizrnu, sezam, pšenici, zelí, čočku. Kámošovi to doporučili po zjištění rakoviny, po jejím zdolání už u toho zůstal a konvenční produkt naprosto ignoruje.

Starším lidem promíjím jejich názory, byli jinak vychovaní, neinformovaní. Dnešní mladí už ale přístup k infu mají, takže u nich jde u stravování čistě o aroganci, lenost a šetření na jídle proto, aby si mohli koupit benzín a nejnovější krámy.

Jinak od úpravy jídelníčku před 2,5 roky jsem ještě nebyl nemocný, občas náznak mám, pracuju venku za každého počasí, ale dál to ten bacil nikdy nedotáhl. Týdně nachodím cca 50km a ještě víc najedu na kole, přesto mám tolik energie, že mám večer občas problém usnout.

52 Míša Míša | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 12:13 | Reagovat

[51]: V tom máš určitě pravdu, klíčení je skvělé, díky za doplnění. Naklíčená semínka a luštěniny jsou mnohem lépe stravitelná a lépe se z nich vstřebávají vitamíny.

Přesně tak, babičky to nedokáží už pochopit, proto mě kolikrát mrzí, když na ně někdo vyloženě sprostě nadává.  

Tak ať to jde pořád tak dobře!

[50]: Soji se zatím spíše pěstuje víc pro krmení zvířat. Od lidí, co jedí maso jde kolikrát tenhle argument slyšet, jak vegani přispívají k ničení planety. Je to jen zanedbatelné množství. Samozřejmě, že každý z nás se sám rozhodně pro to, co mu proti srsti je a co není, mě problematika soji zatím nepřesvědčila, třeba v budoucnu.
Jinak jsi to popsala skvěle. Mě přestat pít mléko donutila taky osobní zkušenost.

53 Kristýna Kristýna | E-mail | Web | 21. března 2017 v 13:18 | Reagovat

Moc pěkně napsané a shrnuté!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama